Az 1-es típusú cukorbetegség okai

Share

Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásához a hasnyálmirigy úgynevezett Langerhans-szigeteken található béta-sejtjeinek pusztulása vezet. Ennek következtében a szervezetben megszűnik az inzulintermelés. A sejtpusztulás folyamata autoimmun játszódik le, a valós ok azonban a tudomány mai állása szerint nem tisztázott.

A betegség hátterében az immunrendszer téves működése húzódik meg; az emberi szervezet természetes immunrendszere valamilyen hibából adódóan a béta-sejteket idegen testekként azonosítja és megkezdi az autoantitestek termelését, amely az inzulintermelő sejtek elpusztításához vezet.

Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában régóta ismeretes jelenség az öröklődési tényező. Nagyjából az állapítható meg, hogy minden ötödik cukorbeteg közeli felmenői között valaki szenvedett már ebben a betegségben.

A betegség kialakulásának oka összefüggésbe hozható egyes fertőző betegségekkel; a rubeola, a mumpsz, a citomegalovírus vagy a coxsacki-vírus is hozzájárulhat a cukorbetegség kialakulásához a béta-sejtek közvetett elpusztulása által. Erre az említett vírusok és a béta-sejtek hasonló antigénjeinek hasonlósága ad magyarázatot.

Mindezek mellett számos elmélet és feltételezés látott napvilágot, ami valamilyen módon a béta-sejtek elpusztulásának okát igyekezett megmagyarázni, de bizonyítást ezidáig egyik sem nyert.

Olyan egyformák vagyunk, mint réten a fűszál. Csak ahol mostohább a föld, ott nem virul olyan szép zölden. (Halasi Mária)

Ez is érdekelhet...