Mi okozza a depressziót?

0
Share

A depresszió kialakulását rendszerint az örökletes hajlam és a kedvezőtlen környezeti hatások együttesen eredményezik. A depresszió általánosan ismert betegség, mégsem nevezhető meg egy kizárólagos kiváltó ok.

Számos biológia és biokémia folyamat jellemzi a depressziót. Ilyen esetekben az élettani napi ritmus megváltozik, a stressz-rendszer (kortizol) megnövekedett érzékenységet mutat, illetve az agyi ingerületátvivő anyagok (dopamin , noradrenalin, szerotonin) rendes működése felborul. Ezek sorolhatók a legismertebb lefolyó mechanizmusok közé, ám a depresszió kiváltó okát nehezebb megtalálni.

A depresszió lehetséges okai

A depresszió elsődleges kiváltó okaként a öröklődést szokták említeni. Ez a megbetegedés valóban gyakran halmozódik egyes családokban, de a kialakulása hátterében minden esetben más tényezők is szerepelnek a hajlandóság mellett. Inkább egyfajta genetikai érzékenységről beszélhetünk, amely különböző környezeti hatások miatt felerősödhet.

A másik gyakran emlegetett kiváltó ok a stresszes életvitel. Minél inkább jellemzőek az egyén életében a hosszan tartó konfliktusok és a lelki nyugtalanság, annál nagyobb valószínűséggel alakul ki a depresszió.

Egyes személyiségjegyek is nagyban növelik a depresszió kialakulásának veszélyét; elsősorban az önértékelési problémák, a pesszimizmus, a önkritikus személyiség, az önállótlanság és stresszkezelés képességének hiánya sorolható ide.

Kiváltó ok lehet a napi életvitel felborulása is; ha az egyén hozzászokott a rutinszerű élethez, a hirtelen változások bizonytalanságot, szorongást és depressziót válthatnak ki belőle. A mai korunkban ez a fajta kiváltó ok felerősödni látszik.

Sajnos meglévő súlyos betegségek mellett gyakorta alakul ki depressziós állapot. Számos krónikus betegség mellett jelentkezik a depresszió, ilyenkor kiemelten fontos a beteg lelki egészségének javítása is.

Sok esetben a szenvedélybetegségeket is a kiváltó okok közé sorolják. A drogfogyasztók, alkoholisták és láncdohányosok között rengeteg a depressziós beteg, ám nehéz pontosan megállapítani, hogy valódi kiváltó okként vagy következményként értelmezhetők-e.

Olyan egyformák vagyunk, mint réten a fűszál. Csak ahol mostohább a föld, ott nem virul olyan szép zölden. (Halasi Mária)

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük