Okozhat-e szívleállást a sportolás?

Share

A sportpályákon történt szívhalál a legnagyobb tragédia, ami egy családot érinthet. A legtöbb esetben genetikai eredetű rendellenesség vagy szívizomgyulladás tehető felelőssé a kamaszok szívleállásáért. Ezek miatt különös figyelmet kell szentelni azoknak a fiataloknak a kardiológiai kivizsgálására, akik családjában előfordultak hasonló esetek vagy más szívproblémák.

Ettől függetlenül hatalmas hiba lenne azt gondolni, hogy a sport veszélyes és kerülendő. A sport önmagában szíverősítő hatással bír, emellett véd a túlsúly kialakulásától, ami közvetve szintén a szívproblémák megelőzését szolgálja.

A szívbetegség árulkodó jele lehet, ha a gyermek tornaórán vagy nagyobb fizikai aktivitás során elveszti az eszméletét. A jelek felismerése a szülők, pedagógusok, tornatanárok és edzők felelőssége is. Ugyanúgy felelőssége van a háziorvosoknak is, ugyanis nekik kell felismerniük a járványok idején jelentkező gyanús jeleket.

Egy esetleges tragédia gyors beavatkozással elkerülhető; a szív leállását követő négy-öt percben agykárosodás nélkül újraindítható a vérkeringés, ezt követően már rohamosan nő az agykárosodás valószínűsége egy sikeres újraélesztés esetében is. Nagyjából 10 perc után már minimális az életben maradás valószínűsége.

Fontos tudni, hogy egy szakszerűtlen újraélesztési technika is életet menthet; a szív újraindítása így aligha történhet meg, viszont a szív pumpálásával időt nyerhetünk a mentők kiérkezéséig.

Olyan egyformák vagyunk, mint réten a fűszál. Csak ahol mostohább a föld, ott nem virul olyan szép zölden. (Halasi Mária)

Ez is érdekelhet...